Üzleti kommunikációs technikák blogja

VNDesign

Egy szó, amivel fel tud oldani bármilyen vitát

2016. január 18.

Hajlamosak vagyunk foggal-körömmel ragaszkodni az igazunkhoz, hiszen "igazunk van". Úgy gondoljuk, sérelem ér minket, vagy nem állunk ki magunkért akkor, ha az érveinket elengedjük, mert ezáltal legyőzve érezzük magunkat.

Tévedés, hogy a vita lényege az, hogy bárki győzzön. A vita lényege az, hogy egy újabb szintre emelje a vitapartnerek közötti intellektuális kapcsolatot, mert fejlődési lehetőséget rejt magában. Azok az emberek, akik mindenáron győzni szeretnének, egy percig sem tartják szem előtt a másik érdekeit, nem törekszenek a win-win állapotra. Legyen az üzleti vagy személyes kapcsolat, ha egy közös témáról beszélgetünk, akkor mindketten érintve vagyunk benne, tehát kizárólag akkor jöhet ki pozitív eredmény, ha mindkét fél képes belehelyezkedni a másik nézőpontjába - rugalmasan.

A mágikus szó: megértelek.

Folytatva: Megértelek, szeretném teljesen világosan látni, mit szeretnél, beszélj róla még, kérlek, mi fontos számodra.

Amikor egy konfrontáció közepén vagyunk, annak többek között az is az oka, hogy nem tudjuk vagy az egónk miatt nem akarjuk igazán érteni a másikat, ragaszkodunk valamihez, ami láthatóan nem támogat bennünket. Az egyetlen lehetőségünk a konfrontáció csökkentésére, hogy nyitottak maradunk és innen, egy neutrálisabb szintről visszük tovább a beszélgetést.
xx.png
süti beállítások módosítása